combined-11

מהם סוגי הלוגו השונים (ואיזה מהם מתאים לכם)?

אחד הדברים שצריך לקחת בחשבון כשמחליטים לעצב לוגו לעסק זה איזה סוג של לוגו אתם צריכים/רוצים?
יש הרבה מאוד תתי סוגים של לוגו אבל ניתן לקבץ אותם ל-3 קטגוריות מרכזיות:

לוגוטייפ

הסוג הראשון הוא לוגו טיפוגרפי. זה בעצם לוגו שבנוי מאותיות שם המותג, זה יכול להיות ראשי תיבות או שם המותג המלא.
לוגואים כאלה יהיו לרוב פשוטים ומינימליסטיים ולכן כל החלטה עיצובית מקבלת משקל גדול, החל מבחירת או יצירת הפונט וכלה בריווחים וצבעוניות. בלוגואים מהסוג הזה גם חשוב מאוד שהביצוע יהיה מדויק כי יש מעט מאוד אלמנטים שניתן להסתתר מאחוריהם.

למי מתאימים לוגואים מהסוג הזה?

מותגים פרסונליים שמתבססים על שם של בן אדם.

מותגים שיש להם שם חזק וקליט, התרומה במקרה הזה תהיה הדדית, הלוגו יתרום לזכירות שם המותג ושם המותג יתרום לזכירות הלוגו.

עסקים שרוצים להטמיע את שם המותג.

עסקים שנוהגים להשתמש בראשי תיבות כשם העסק (עורכי דין למשל)

לוגוטייפ מפורסמים: קוקה קולה, גוגל, IBM

סמל לוגו

סמל לוגו (שנקרא לעיתים גם לוגו מארק) הוא לוגו שמושתת על אייקון שמלווה את המותג. האייקון יכול להיות משהו פיזי שמתקשר לתחום העיסוק של המותג, סמל שבנוי מאחת או יותר מאותיות השם או אפילו משהו אבסטרקטי אווירתי. 

לוגואים כאלה יכולים להיות מאוד זכירים, השימוש שלהם בפורמטים שונים יהיה נוח בגלל שניתן לנתק את שם המותג מהסמל ועדיין לקבל זיהוי למותג (בעיקר במותגים חזקים וותיקים). יתרון נוסף הוא שבסמלים קל יותר להעביר ערכים או משמעות.

חשוב לשים לב ל-2 דברים:

אם משתמשים בסמל שמקושר לתחום העיסוק של העסק/מותג זה עלול להגביל בעתיד אם יהיה שינוי או התפתחות בעסק לתחומים נוספים.
כדאי שהסמל ישוטח ויפושט ככל הניתן ולא יכיל הרבה פרטים כדי שיעבוד גם בקנה מידה קטן וכדי שיהיה מספיק אייקוני וזכיר.

למי מתאימים לוגואים כאלה?

מותגים שהערך והרעיון שמאחורי המותג חשוב יותר מהשם שלו

מותגים עם שמות ארוכים

מותגים גלובליים שלא רוצים להיות מוגבלים בשפה

סמלי לוגו מפורסמים: אפל, נייק, מקדונלדס.

לוגו משולב

הסוג השלישי הוא שילוב של השניים הקודמים, לא מדובר כאן על סמל לוגו שלצידו/תחתיו נמצא שם המותג אלא על שילוב של שם המותג עם סמל בצורה שאינה ניתנת להפרדה. (לעיתים ניתן לגזור סמל לוגו עצמאי שיהווה גרסה מקוצרת ללוגו המלא). זה יכול היות משחק של אחת מאותיות שם המותג והפיכה שלו לסמל עם משמעות כלשהי, זה יכול להיות איזשהו סמל ברור שמשתלב עם שם המותג, זה יכול להיות של תג שמשלב בתוכו את שם המותג וכו’
לוגואים מהסוג הזה נוטים להיות מאוד זכירים מכיוון שהם מקשרים בין הסמל לשם המותג בצורה הברורה ביותר. הם גם יכולים להיות מאוד ורסטיליים אם ניתן ליצור גרסאות מקוצרות ללוגו או גרסאות שמכילות רק את הסמל.
חשוב לוודא שזה לא יראה מצועצע מידי ושהקומפוזיציה המובנית שלו לא תגביל את השימושים בו יותר מידי.

למי מתאימים לוגואים כאלה?

מותגים שרוצים לוגו ייחודי מאוד (השילוב בין השם הספציפי שלהם לסמל שלהם יהיה בדרך כלל ייחודי להם)

עסקים בתחומי המזון והשקאות שרוצים לייצר תווית מזוהה (מדובר על לוגו מסוג תג בדרך כלל)

מותגים שפונים לילדים או לכל המשפחה ורוצים לייצר משהו שישמש כסוג של קמע למותג

דוגמאות מפורסמות ללוגואים משולבים: בורגר קינג, סטארבאקס, אמאזון.

בסופו של דבר זה גם עניין של העדפה וסגנון, אם אין סיבה ברורה למה לבחור או להמנע מאחד הסוגים אני מאמינה שאפשר לבחור בכל סוג ולייצר לוגו טוב ונכון למותג.

אז מה ההעדפה שלכם?

blue_moringa

למה עיצבנו אריזה כחולה למוצר הזה?

לפני כמה חודשים עיצבתי אריזה לתוסף תזונה המבוסס על תמצית מורינגה ואני חושבת שהמקרה הזה מדגים בצורה מעולה את החשיבות של בחירת צבעים במיתוג ועיצוב.

הצבעוניות המתבקשת לכאורה למוצר מהסוג הזה היא גווני הירוק – הם מתקשרים לטבע ולתחום מיצויי הצמחים ושמים את צמח המורינגה שממנו עשוי התוסף במרכז.
בשיחות מקדימות עם הלקוחה הבנו שהמטרה כאן היא לא להתמקד בצמח אלא בהבטחה של המוצר הזה – חיזוק המערכת החיסונית. הצמח הוא האמצעי ולא המטרה.
רצינו שהמוצר יתקשר לפתרון וטיפול בבעיה ספציפית ולא לשיר הלל לצמח שלא כולם בהכרח מכירים.

לשם כך התרחקנו לחלוטין מהירוק ובחרנו בצבע כחול. הצבע הכחול משדר לנו משהו יותר רפואי ומדעי והוא גם שונה מאוד מהקיים במדפים בקטגוריה הזו, בצורה זו גם שידרנו ללקוח את המסר שרצינו, גם נתנו למוצר אווירה טיפולית וגם הבלטנו ובידלנו את המוצר.

audience-09

3 טעויות נפוצות במיקוד קהל יעד

אחד הדברים הראשונים שצריך לעשות לפני שבונים מיתוג או מעצבים אריזה זה להבין למי אנחנו פונים.
הסגנון, הנימה והאווירה הכללית של העיצוב/מותג צריכים להיות מכוונים ספציפית לקהל היעד שאותו אנחנו רוצים לתפוס.
זה אולי יכול להשמע פשוט אבל לא מעט עסקים עושים הרבה טעויות דווקא בשלב הזה.
אני יכולה להעיד על עצמי שבתחילת הדרך גם אני עשיתי לפחות טעות אחת בנוגע לקהל היעד שלי…
אז הנה שלוש הטעויות הנפוצות ביותר שיצא לי להתקל בהם בתחום הזה:

  1. לנסות לפנות לכולם
    זו אולי הטעות הנפוצה ביותר, המחשבה של לצמצם את קהל היעד נראית לא הגיונית, הרי ככל שנכוון ליותר אנשים ככה יש סיכוי גדול יותר שיקנו מאיתנו, לא? לא!
    כשמנסים לדבר אל כולם מכוונים למכנה המשותף הנמוך ביותר וזה משאיר אותנו עם מסר גנרי וכללי שלא משכנע או משאיר רושם על אף אחד.
  2. לא להכיר לעומק את קהל היעד
    אחרי שממקדים ומבינים מי קהלי היעד הפוטנציאליים של המותג, חשוב מאוד להכיר ולדעת בדיוק מה מאפיין אותם וכך נדע איפה ואיך לפנות אליהם.
    מומלץ לבנות פרסונת קהל מפורטת הכוללת מרכיבים דמוגרפיים ופסיכוגרפיים.
  3. לא לדבר בשפה של קהל היעד
    שפת המותג, גם הויזואלית וגם המילולית צריכה לתקשר עם הקהל הספציפי שאליו מכוונים.
    כשעובדים על הליך מיתוג חייבים לקחת בחשבון את קהל היעד ולבנות שפה גרפית שתדע לדבר בדיוק איתו לשדר לו את הדברים הנכונים כדי ליצור אמון וקשר עם המותג.
philip-05

מה זה ריפריימינג ומה הקשר ליפיפיה הנרדמת?

אתמול נתקלתי בכתבה במאקו שדי עצבנה אותי, זה היה איזשהו דירוג לנשיקות דיסני וכצפוי היפיפיה הנרדמת הגיעה למקומות האחרונים עם הבהרה שלנשק מישהי מחוסרת הכרה זה ממש לא רומנטי ומדליק.

נכון, לנשק מישהי מחוסרת הכרה זה בעייתי אבל זה לא הסיפור של היפיפייה הנרדמת וממש מציק לי שעושים לסרט הזה דמוניזציה מבלי שבוחנים אותו לעומק.

מי שצפה בגרסה של דיסני ליפיפיה הנרדמת ודאי זוכר שבניגוד לאגדה המקורית פיליפ ואורורה דווקא כן הכירו לפני סצינת הנשיקה, הם נפגשו קודם לכן ביער והתאהבו אחד בשניה, הם לא ידעו שהם בעצם נסיכים שמאורסים זה לזה מילדות, מבחינתם הם היו פשוט שני אנשים שנפגשו והתאהבו. למעשה, לאחר שגילו שהם מיועדים להתחתן עם מישהו אחר (מבלי לדעת שאלו הם בעצמם) הם היו מוכנים להלחם על האהבה שלהם מול המשפחות שלהם ולא ויתרו עליה.

כשפיליפ גילה שהבחורה שהתאהב בה זו בעצם הנסיכה האבודה הוא לא היסס ומיהר להציל אותה, ההצלה הזו כללה גם נשיקה עם מישהי ישנה אבל הסיפור המרכזי כאן זה לא “מישהו שמנשק בחורות חסרות הכרה” אלא מישהו שמציל את הבחורה שהוא אוהב.

אני חושבת שבתור סרט שיצא בשנות ה50, ההבנה של דיסני כבר אז שהסיפור המקורי בעייתי ושיש צורך להפגיש בינהם ולגרום להם להתאהב קודם זה די פרוגרסיבי ופורץ דרך לתקופתו.

איך שאני רואה את זה, דיסני השכילו כבר לפני 70 שנה לעשות מיתוג מחדש לסיפור הזה ולהציג אותו באור שונה, בעגה המקצועית קוראים לזה ריפריימינג – יצירת נרטיב אלטרנטיבי לסיפור, וזה עובד כי אפשר לספר את אותו הסיפור בהמון אופנים שונים וכל דרך תגרום לנו לחשוב ולהרגיש אחרת.

אני נתקלת בעבודה שלי בהרבה מקרים שבהם זה לא נעשה ואז יש צורך לבוא ולתקן, מקרים של עסקים שמספרים את הסיפור שלהם לא נכון או לחלופין שלא מספרים אותו בכלל ונותנים לאחרים לקבוע את הנרטיב שלהם. אם לעסק מסוים יש טווח מחירים נמוך אז אנשים יכולים לתפוס אותו כזול ולא איכותי אבל אם מציגים אותו נכון הוא יכול להיות נגיש וחברתי, אם חברה מסוימת מייצרת מוצרי טיפוח רק לסוג עור אחד אז אפשר לראות אותם בתור “לא כוללנים” ו”מדירים” ואפשר גם להציג אותם בתור מומחים לסוג העור הספציפי הזה שבחרו להתמקד ולהתמקצע. הכל עניין של איך מציגים משהו ועל מה שמים את הדגש.

מה דעתכם? מסכימים עם מאקו או שהריפריימינג של דיסני גורם לכם להרגיש אחרת לגבי היפיפיה הנרדמת?

1160-2

מה הקשר בין שלמה ארצי למיתוג?

אז גם אני ראיתי את הביוגרפיה של שלמה ארצי ומעבר לתחושת הנוסטלגיה האדירה שתקפה אותי (לתקופות שלא באמת הייתי בהן) מה שבעיקר תפס אותי זה הפרק השני. שם התמקדו בשינוי שהוא עשה בקריירה שלו בתקופה של “גבר הולך לאיבוד” ו”דרכים”, שינוי של סגנון מוזיקלי ובעיקר שינוי באיך שהקהל תופס אותו.
בתחילת דרכו אחרי ההצלחה בלהקה הצבאית היה נראה שאין לו כיוון ברור – הוא זמר, הוא שחקן, הוא שר שירי ילדים, הוא מנסה את מזלו מעבר לים… אבל שום דבר לא ממש תופס, משמיעים אותו ברדיו אבל זה לא מספיק מבחינתו כי זה לא מביא לו את הקהל שהוא צמא לו ובלי קהל אי אפשר להחזיק קריירה כזו לאורך זמן.

התפנית מגיעה כשהוא מוציא את “גבר הולך לאיבוד” ובהמשך את “דרכים”, התחושה סביבו הייתה שסוף סוף הוא מצא את הקול שלו, בניגוד לאלבומים הקודמים, כאן הוא כבר שר את עצמו, הכי חשוף וקרוב שיכול להיות. כשהוא מפסיק להתפזר ולזרוק חכות לכל הכיוונים, הוא מוצא את המיקוד והדרך שלו וזה מה שמביא את אהבת הקהל כי בסופו של דבר אנחנו אוהבים אנשים אמיתיים שמדברים את עצמם בקול חד וברור, אנחנו מחפשים להתחבר גם כקהל למשהו שנוגע בנו ומרגיש לנו אותנטי.

אני חושבת שאפשר ללמוד לא מעט מהסיפור שלו ולהשליך אותו גם לעולם של זהות מותגית ועיצוב, כי המקרה הזה ממחיש מצוין את ההבדל בין עיצוב יפה לבין עיצוב מתקשר.
אפשר לבזבז זמן (וכסף) על עיצוב מותג שיראה מצוין אבל לא ייצור שום תחושת חיבור עם הלקוחות הפוטנציאליים כי לא משנה כמה אסתטי ומושך העיצוב יראה הוא לא שווה כלום אם אין משהו אמיתי מאחוריו, ותמיד יש משהו אמיתי מאחוריו. מאחורי כל עסק נמצאים אנשים שהקימו אותו מתוך תשוקה וחלום ורצון להגיע לאנשים אחרים וכמו במקרה של שלמה ארצי זה רק עניין של למצוא את המסר האמיתי והמדויק ולרוץ איתו בכל הכח.

HB_main

מיתוג מחדש לחברת הקוסמטיקה HB

האריזות כבר על המדף, הקטלוגים כבר בדרך לדפוס וזה הזמן להציג את המיתוג עליו עבדנו בשנה האחרונה.
הלת’ אנד ביוטי (HB) הינה חברת קוסמטיקה הפעילה מזה 13 שנה.
החברה מוכרת מוצרי קוסמטיקה מגוונים המועשרים במינרלים מים המלח במעל 50 מדינות ברחבי העולם.
כשניגשנו לעצב מחדש את הזהות והמוצרים של החברה, שמנו לב שלמרות גודל החברה והיקף המכירות שלה אין מודעות רבה למותג ולשם שלו, בחנו את הסיבות לכך ואלו המסקנות אליהן הגענו:
1. שם החברה HEALTH & BEAUTY לא ייחודי ויש עוד עסקים/שירותים נוספים עם השם הזה.
2. לוגו החברה הקודם :
• עמוס ולא ברור, לא ניתן להבין ממנו מה בדיוק שם המותג (HEALTH & BEAUTY? H&B?)
• אין היררכיה הגיונית במבנה שלו. שם החברה מופיע ב2 וריאציות וגודל שורת משנה זהה לשם.
• הוא נראה גנרי ודומה למספר לוגואים נוספים בתחום.
3. בעיצוב המוצרים (בעיקר במוצרי הדגל) היה פס עם תמונות ים המלח ועליו המילה SPA. האלמנט הזה גנב את הפוקוס מהלוגו והפך להיות החלק הדומיננטי ביותר כך שאנשים רבים היו בטוחים ששם המותג הוא SPA.


בשלב ראשון עיצבנו לוגו חדש לחברה הכלל מעבר לשם קצר ברור וקליט – HB במקום H&B HEALTH & BEAUTY. הלוגו מציב את שם המותג בחזית באופן ברור ונראה ייחודי ומודרני יותר מהקודם כדי לתרום לזהות מותג ברורה.

הלוגו הישן מול החדש

בשלב שני, ביצענו מתיחת פנים קלה למוצרי הפנים המזוהים עם החברה שכללו החלפה ללוגו החדש, מחיקת המילה SPA ממוצרי החברה כדי למנוע בלבול ועדכון פונטים לנראות פחות מיושנת. השינויים שנעשו בשלב זה לא היו דרסטיים כדי לבצע מעבר הדרגתי בין הנראות הישנה לחדשה.

שינויים ראשוניים למעבר הדרגתי

בהמשך הגדרנו ערכים ברורים לחברה:
פונקציונלי: קוסמטיקה פונקציונלית-טיפולית
נגיש: מחיר נגיש מתוך אמונה שקוסמטיקה טובה צריכה להיות זמינה לכולם
מגוון: מגוון רחב של פתרונות ומוצרים לכל סוגי העור וכל הגילאים
שילוב מנצח: שילוב של מרכיבים צמחיים/שמנים עם מינרלים מים המלח.

שאר מוצרי החברה עוצבו בנראות נקייה ובקו אחיד ומזוהה והנראות השיווקית של החברה מעבירה כעת את הערכים אותם הגדרנו ע”י שפה גרפית המדגישה שילוב ופונקציונליות.

camel_main_2344e7766

עיצוב מותג קוסמטיקה – מילקאמל

לפני כעשור עבדתי כמעצבת בסטודיו לעבודות דפוס, חוץ ממני עבדה מעצבת נוספת ושתינו עבדנו שם לסרוגין במהלך השבוע. יצא שלא מעט פעמים היינו צריכות להמשיך עבודות אחת של השנייה ולעיתים מצאתי את עצמי נוטשת את הקובץ שהיא כבר התחילה ופותחת קובץ חדש. לפעמים להמשיך עבודה של מישהו אחר זה מסובך יותר מלהתחיל משהו מחדש.

אבל לא תמיד יש את הפריווילגיה של להתחיל מהתחלה, לפעמים אפילו כשמדובר על בניית מותג חדש. 
כשמעצבים מותגי-בת ותתי מותגים שמשויכים למותגים קיימים, כבר יש איזשהו בסיס עיצובי ושפה קיימת שצריך להשתלב בתוכה.
ז
ה בדיוק מה שהיה כשעיצבתי את מותג מוצרי הקוסמטיקה “מילקאמל”.

לפני כמה שנים פנו אליי כדי לעצב ליין מוצרים חדש – סדרת מוצרי קוסמטיקה לגוף המבוססים על חלב נאקות. לחברה שפנתה אליי כבר היה מותג מוצרי נאקות שנקרא קאמל לוקסורי והתמקד בעיקר במוצרי טיפוח לפנים, מכל מיני סיבות הם החליטו להקים מותג נוסף שבו יהיו בעיקר מוצרי גוף.

האתגר היה לעצב מותג עם נראות שונה מהקיים אבל שיוכל לשבת יחד על אותו מדף, להיות חלק מאותו הקטלוג ובאופן כללי להשתלב איתו מבחינה ויזואלית.

הרעיון היה לייצר משהו שונה שיחלוק קווים משותפים עם הקיים.

העיצוב של המוצרים הקיימים נראה כך:

אריזה מתוך המותג שכבר היה קיים

פלטת הצבעים התמקדה בגווני חום-לבן-זהב, הלוגו היה מורכב מאלמנטים של עיגול וגמל והקו העיצובי היה מאוד נקי ומינימליסטי.

החלטתי להישאר על אותה פלטת צבעים ולשמור על האלמנטים של הגמל והעיגול בלוגו. אחרי כמה סקיצות התקבענו על הלוגו של המותג החדש.

הלוגו של המותג החדש - מילקאמל

הלוגו שונה וייחודי לסדרה הזו אבל עדיין מתקשר מבחינה צורנית וצבעונית עם הסדרה הקיימת.

הקווים של הלוגו החדש רכים ומעוגלים יותר, הזרימה הרבה יותר נשית וקוסמטית כיאה למוצרי טיפוח לגוף בניגוד לליין מוצרי הפנים ששם השפה יותר ישרה וטיפולית.

הקווים המעוגלים והזורמים המשיכו גם לאריזות, שם שמרתי על הפלטה של חום-זהב ובמקום הלבן הסטרילי והטיפולי הוספתי גוונים נוספים של חום ליצירת עומק.

דוגמא למוצר מהמותג החדש
דוגמא למוצר מהמותג החדש

התוצאה היא סדרה חדשה שעומדת בפני עצמה ולה שפה גרפית ולוגו הייחודיים לה ומספרים סיפור רך, נשי וקוסמטי יותר מאשר הסדרה הקיימת ועדיין שני המותגים מתפקדים נפלא יחד כפי שניתן לראות בקטלוג המשותף שעיצבתי להם.

קטלוג משותף לשני המותגים